DIPLOMITYÖN TIIVISTELMÄ

Yli puolet Suomen kunnista menettää jatkuvasti asukkaitaan. Muuttotappio on ongelma etenkin taajamoituneilla alueilla, sillä taajamissa kutistumisen vaikutukset tulevat nopeasti näkyviin kaupunkikuvassa. Tässä diplomityössä perehdytään kaupunkien kutistumiseen suomalaisena ilmiönä. Esimerkinomaisena tutkimus- ja suunnittelukohteena on Pohjois-Savossa sijaitseva Varkauden kaupunki.

Kaupunkien kutistuminen on globaali ilmiö, jota esiintyy erityisesti teollistuneissa maissa. Poliittinen tai ympäristökatastrofi voi äkillisesti tyhjentää kaupungin, mutta tällä hetkellä Suomessa kutistumista aiheuttaa talouden rakenteiden muutos. Tyypillinen kutistuva kaupunki on pienikokoinen entinen teollisuuspaikkakunta. Suurissa kaupungeissa uuden talouden palveluyritykset hyötyvät toisistaan ja löytävät helposti nuorta ja osaavaa työvoimaa. Tämän johdosta työpaikat siirtyvät suuriin kaupunkeihin ja ihmiset muuttavat niihin. Kaupunkien välisen muuttoliikkeen lisäksi haja-asutusalueiden taajamia vilkkaampi väestökasvu jyrkentää muuttotappioisten kuntien kaupunkikeskustojen tyhjenemistä. Muuttoliikkeen valikoiva ominaisuus aiheuttaa muutoksia kutistuvien kaupunkien väestössä: iäkkäät ja vähemmän koulutetut jäävät muita useammin asumaan muuttotappioisille seuduille. Tyhjiksi jäävät asunnot aiheuttavat asuntomarkkinoiden tyhjäkäyntiä, minkä vuoksi kutistuvissa kaupungeissa joudutaan purkamaan asumiskelpoisia rakennuksia. Toimiva elinkeinorakenne ja hyvä työllisyys ovat kaupungin olemassaolon edellytys ja ainoa keino loiventaa kutistumiskehitystä.

Varkaus on tyypillinen suomalainen kutistuva kaupunki. Se on teollisuuskaupunki, joka on syntynyt paperitehtaan ympärille. Tehtaan mittava maanomistus ja tehtaan johdon voimakas osallistuminen kaupunkisuunnitteluun viime vuosisadan alkupuolella, teollisuusalueiden sijainti keskellä kaupunkia, haastava topografia sekä 1960-luvun kaupunkisuunnittelun ylimitoitetut väestöennusteet ovat hajauttaneet Varkauden kaupunkirakennetta. Kaupunkirakenteen merkittävin ongelma on keskusta-alueen jakautuminen kahteen itsenäiseen liikekeskustaan. Varkaus on kuitenkin omaleimainen ja kaunis paikkakunta, jossa yhdistyy sijainti järvien keskellä, rosoinen teollisuusarkkitehtuuri sekä tehtaan mukanaan tuoman vaurauden jälkeensä jättämä arvokas rakennuskanta. Keskellä kaupunkia sijaitseva valtava paperitehdas hallitsee jylhästi kaupunkikuvaa.

Varkaus on menettänyt 15 prosenttia vuoden 1986 huippuväestöstään ja kutistumiskehityksen ennustetaan jatkuvan niin että kaupungin nykyisestä noin 23 000 asukkaasta on jäljellä noin 18 000 vuoteen 2040 mennessä. Itse kaupungin lisäksi sen naapuruskunnat ovat menettäneet huomattavan osan väestöstään. Väkikato näkyy kaupungissa rakennusten korkeana tyhjyysasteena ja asuntojen alhaisina hintoina sekä ikääntyneiden suurena osuutena väestöstä ja kuntatalouden ja kunnan taloudellisen huoltosuhteen heikkenemisenä. Kaupungissa sijaitseva paperitehdas on edelleen merkittävä työllistäjä, joten metsäteollisuuden käynnissä oleva rakennemuutos saattaa tulevaisuudessa jyrkentää entisestään kutistumiskehitystä.

Talouden rakennemuutoksen edessä Varkauden tulevaisuus on täynnä epävarmuuksia. Tulevaisuutta on diplomityössä haarukoitu neljän vuodelle 2030 laaditun skenaarion avulla. Skenaariot ottavat kantaa väkiluvun muutokseen, elinkeinorakenteen uudistumiseen ja kaupungin keskustan sijoittumiseen. Ensimmäisessä Varkauden tehdasalueelle syntyy valtion innovaatiostrategian mukainen uudistunut metsäteollisuusklusteri. Toisessa kaupunkia pyritään sopeuttamaan yhä pienemmälle ja iäkkäämmälle väestölle. Kolmannessa Varkaus menettää edelleen vakituisia asukkaitaan, mutta väkilukua korvaa kesäasukkaiden suuri määrä. Varkaus on kehittynyt veneilijöiden ja mökkeilijöiden kesäkaupungiksi ja ranta-alueet on otettu virkistyskäyttöön. Neljännessä Varkaus on kuihtunut muutaman tuhannen asukkaan kyläksi, mutta tyhjien tilojen paljous ja salliva ilmapiiri houkuttelevat autioituneeseen kaupunkiin uusia asukkaita. Kukin skenaario tarjoaa mahdollisuuden kaupunkirakenteen hajautumisen torjumiseksi ja kaupungin keskustan todellisen paikan määrittämiseksi.

4 kommenttia:

  1. Nyt päättäjät kiireellä kehittämään elinkeinoelämää ja matkailua.Muuten tämä kaupunki on kohta täynnä työttömiä ja eläkeläisiä.Mahdollisuuksia varmaan löytyy,jos tahtoa riittää.

    VastaaPoista
  2. Lopputyön tiivistelmä kuvaa hyvin syitä mistä Varkauden väenkato ja kuihtuminen johtuu. Päällimmäisenä syynä on toimivan elinkeinoelämän puute. Näinä taloudellisesti "vaikeina" aikoina ihmiset ovat valmiimpia vaihtamaan maisemaa ja muuttamaan työn perässä toisille paikkakunnille. Varkauden tulisikin panostaa yritysten hyvinvointiin ja tarjota houkuttelivia starttipaketteja aloitteleville yrityksille. Tätä kautta saataisiin muuttoliikettä myös sisäänpäin.

    Toisena ongelmana on pirstoutunut kaupunkikuva. Nykyään Varkaus vaikuttaa päivisin lähes aavekaupungilta eikä kummassakaan kaupungin "keskustoista" juuri ihmisiin törmää. Ei varmasti olisi huono idea koota jonkilainen työryhmä suunnittelemaan keskustojen piristämistä/yhdistämistä. Tottakai myös väenkadolla on osasyynsä hengettömään kaupunkielämään

    VastaaPoista
  3. Olisi kai ratkaisevaa, jos ensimmäisen vaihtoehdon mukainen mikä tahansa klusteri toteutuisi, toisihan se paikkakunnalle ja ympäristölle työpaikkoja ja tuloja, jotka ovat kokonaisuuden kannalta tärkeitä. Siitä huolimatta saattaa olla pakko sopeuttaa kaupunkia pienemmälle väestölle, joka koostuu myös iäkkäästä väestöstä. Kolmas vaihtoehto saattaisi piristää jossain määrin palvelualoja ja kauppaa. Neljäs vaihto antaa toiveita, että se olisi tuomassa ilmapiiriin jotain uutta. Se saattaisi olla vaihtoehto, jota tarvittaisiin joka tapauksessa. Kaikkia ideoita tarvitaan, samoin toimeen tarttumista.

    VastaaPoista
  4. Mihin me tarvitsemme muita ihmisiä ? Maailmassa on paljon kaupunkeja joissa on liian paljon ihmisiä - Kiinassa 50 yli miljoonan asukkaan kaupunkeja... Eikö ole vain mukavaa jos saa olla rauhassa ja ajella autolla ilman ruuhkia ?

    VastaaPoista